Potrivit unui proiect de lege ce vizează modificarea şi completarea OUG privind circulaţia pe drumului publice, proprietarii de maşini sunt obligaţi să furnizeze poliţiştilor locali anumite informaţii.
Schimbări importante pentru şoferi. Proprietarii de autoturisme vor fi obligaţi să prezinte poliţistului local datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat maşina. Cei care nu respectă noile reguli vor fi sancţionaţi.
Proiectul vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi a fost iniţiat de deputaţii liberali. Acesta a fost adoptat luni în Senat cu 101 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi trei abţineri.
„Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare”, se precizează în raportul comun de admitere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi de apărare.
Proiectul a fost adoptat cu două amendamente care prevăd că Poliţia locală poate solicita aceste date de identifîcare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, respectiv constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit expunerii de motive, aplicarea acestei modificări la legislaţia în domeniu va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor, informează Agerpres.
„În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se explică în document, potrivit Agerpres.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.