În România, alertele vin pe bandă rulantă. Pacienţi suspecţi de coronavirus apar în întreaga ţara. Medicii se grăbesc să-i preia, însă dotările lor sunt aceleaşi ca înainte de criza generată de coronavirus.
În cele mai multe judeţe există câte o singură izoletă pentru transportul securizat. În altele, nu există deloc. Echipamentele folosite acum sunt cumpărate cu ani în urmă, când întreaga lume era speriată de epidemia de Ebola.
Două alerte în doar câteva ore. În urmă cu două seri, izoleta a fost solicitată pentru o tânără de 34 de ani venită din nordul Italiei pe 8 martie.
Prof. Dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase: Sunt febrili au tuse, dureri de cap, dar cu o stare generală bună. Odată cu analiza pentru coronavisus, noi mai realizăm şi analiza pentru gripă.
Ieri, puţin înainte de prânz, o altă izolată a fost solicitată şi la 100 de kilometri distanţă de Iaşi. În Lunca Banului, Vaslui. Suspectă de infecţie cu Covid-19 era o femeie izolată la domiciliu cu soţul şi cu cei doi copii. Bărbatul venise de o săptămână din Coreea de Sud.
În scurt timp, alarma s-a dat şi în judeţul Constanţa. O femeie de 50 de ani din Mangalia a fost adusă în aceleaşi condiţii speciale la Spitalul de Boli Infecțioase.
La ora prânzului, în Nordul Capitalei, o altă femeie e dusă de echipajul dotat special la Matei Balş. În această după-masă, a fost nevoie de intervenţie cu echipament de protecţie şi într-un din cea mai aglomerată zonă din Bucureşti. Medicii au preluat dintr-o clădire de birouri un nou caz suspect.
În Reşiţa, un bărbat care a avut contact cu o persoană care nu a respectat carantina la domiciliu reclamă condiţiile în care a fost ţinut ore în şir, în izolare, la spital.
Cu resurse limitate, autorităţile sunt nevoite să facă faţa unui număr tot mai mare de solicitări. În Gorj, Maramureş, Iaşi sau Galaţi, există câte o singură izoletă.
Raed Arafat, secretar de Stat În MAI: Sunt vreo două, trei judeţe, dacă nu greşesc, patru judeţe, nu pot să le număr acum, care n-au. Dar au aproape de ele, în judeţele limitrofe. Trebuia să facem achiziţii cu doi, trei ani înainte. Noi am făcut când a fost Ebola. Şi noi am folosit aceste echipamente rămase de atunci.
Procedura de suplimentare a izoletelor aşteaptă aprobarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii.
Sursa: observator.tv