ANM anunță un februarie istoric în România. Luna februarie 2020 nu va mai fi la fel. Fenomene meteo unice

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie ne anunță că nu scăpăm de fenomenele specifice iernii, chiar dacă ne aflăm la sfârșitul lunii ianuarie și mulți ar spera că februarie se va dovedi a fi o lună mărinimoasă din punct de vedere al temperaturilor și al precipitațiilor. Dar au existat cazuri în care a nins chiar și în lunile martie-aprilie, așa că nu pot fi excluse eventuale surprize. ”Iernile nu mai sunt ce-au fost”, spun cei mai în vârstă, atunci când observă cum mercurul din termometre urcă la 15 grade Celsius, spre exemplu, în plină iarnă, însă sunt și zone unde zăpada este abundentă, iar anotimpul rece se desfășoară conform parametrilor cunoscuți.

ANM a făcut publică prognoza pe 4 săptămâni, aceasta fiind realizată de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Temperaturile, în luna februarie, vor fi – în general – mai ridicate decât ar fi normal pentru această perioadă.

Săptămâna 27.01.2020 – 03.02.2020

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei săptămâni, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în rest va fi deficitar.

Săptămâna 03.02.2020 – 10.02.2020

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare pe arii relativ extinse în jumătatea nordică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale
pentru acest interval.

Săptămâna 10.02.2020 – 17.02.2020

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 17.02.2020 – 24.02.2020

Valorile termice estimate pentru această perioadă vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, la nivelul întregii țări, posibil ușor deficitare în jumătatea sudică a teritoriului.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments