Ce să faci dacă ai răcit şi suspectezi că te-ai infectat cu virusul COVID-19

Dacă crezi că te-ai expus virusului Coronavirus, ai episoade de febră, crize de tuse şi respiri cu dificultate, contactează medicul de familie pentru indicaţii terapeutice şi urmează aceşti paşi.

Reprezentanţii Centrelor pentru Control şi Prevenirea Bolilor (cdc.gov.com) explică ce trebuie să facem ca să limităm raspândirea virusului şi să îi îmbolnăvim pe cei apropiaţi.

Stai în casă, izolat de ceilalţi
Persoanele care au o formă uşoară de infectare pot sta în izolare la domiciliu pe perioada bolii. Este obligatoriu să eviţi activităţile efectuate în afara căminului. Este indicat să nu mergi în zone aglomerate şi să nu călătoreşti cu mijloacele de transport public în comun. Stai departe de ceilalţi oameni din casă. Pe cât posibil, ar trebui să stai într-o cameră izolată sau într-o zonă improvizată ferită de accesul celorlalţi. Ideal ar fi să foloseşti baie proprie. Deşi nu au fost raportate îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul necuvântătoarelor, este mai bine să nu intri în contact cu animalele de companie; studiile în acest sens sunt în plină desfăşurare.
Anunţă doctorul înainte să ajungi la cabinet
Dacă suspectezi că ai luat virusul şi vrei să ajungi la medic pentru investigaţii suplimentare, sună înainte să ajungi. Personalul medical va şti ce măsuri să ia ca să protejeze ceilalţi pacienţi aflaţi în sălile de aşteptare şi nu numai pe ei.

Poartă mască dacă eşti bolnav
Ar trebui să porţi mască atunci când eşti în preajma altor persoane, de exemplu, când eşti nevoit să circuli cu un mijloc de transport în comun.

Dezinfectează des obiectele atinse frecvent
Obişnuieşte-te să cureţi bine suprafeţele cel mai des atinse, cum sunt clanţele de la uşi, mesele, tabletele, telefoanele, noptierele, toaleta, mânerele de la fereastră, obiectele sanitare. Dezinfectează zonele pe care pot fi lichide corporale, sânge, materii fecale, urină, secreţii nazale.
Pentru orice urgenţă apelează numărul unic de urgenţă 112 sau linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments