Cod Rutier 2019, proiect legislativ: Scade numărul de puncte de penalizare la care se suspendă permisul, pentru o categorie de șoferi

Codul Rutier s-ar putea schimba astfel încât numărul de puncte de penalizare la care se suspendă permisul să scadă, pentru o categorie de șoferi, potrivit unui proiect legislativ.

Proiectul de completare a Ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat de Senat şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

În proiect se propune suspendarea permisului pentru posesorul cu o vechime mai mică de un an de zile la cumularea a 12 puncte de penalizare, nu 15, ca în cazul celorlalţi şoferi.

De asemenea, proiectul prevede ca șoferii să poată cere anularea a două puncte de penalizare în urma vizionării unor materiale educative despre urmările grave ale neatenţiei în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan.

Potrivit propunerii legislative, în cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic.

„Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de şase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranţei rutiere se va face în structurile şi la partenerii aprobaţi de Poliţia Română, cu drept de eliberare a dovezii de participare la vizionare”, se mai precizează în amendamentul semnat de senatorul liberal Mario-Ovidiu Oprea.

Iniţiatorul susține că această măsură este o practică întâlnită şi în alte state, cu rezultate îmbucurătoare în ceea ce priveşte corectarea voluntară a unor acţiuni greşite la volan.

„Pedepsirea încălcării Codului rutier este astfel dublată de educaţie rutieră şi conştientizarea pericolului pe care îl constituie comportamentul greşit la volan”, se arată în expunerea de motive.

„Este vital pentru aceştia, care au urmat de puţin timp cursurile teoretice şi practice ale unei şcoli de şoferi, să conştientizeze importanţa celor învăţate şi respectarea regulilor în trafic”, a mai explicat iniţiatorul.

Parlamentarii mai arată că această măsură este o practică întâlnită şi în alte state, cu rezultate îmbucurătoare în ceea ce priveşte corectarea voluntară a unor acţiuni greşite la volan.
sursa: www.a1.ro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments