Pușcăriașii au meniu special de Paște: drob, ciorbiță, fripturică și cozonac.Meniul, mai bun decât al pacienţilor din spitale

Deţinuţii din România ar putea servi ciorbă de miel în prima zi de Paşte, apoi piure de cartofi cu friptură de porc, miel sau pui cu sos, în funcţie de religie sau de regim. În meniu sunt incluse 200 de grame de cozonac şi o băutură răcoritoare fără zahăr. Aceste măsuri au fost luate întrucât pușcăriașii nu mai au voie să primească vizite sau pachete.

Masă bogată! Potrivit unui document cu antetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), pentru uniformizarea meniurilor la nivelul tuturor închisorilor de pe teritoriul României, au fost stabilite o serie de preparate pentru Sărbătorile de Paşte. Meniurile vor fi servite în funcţie de regimul şi de confesiunea fiecărui deţinut.

Ciorbă și friptură
Astfel, în prima zi de Paşte, deţinuţii vor beneficia la micul dejun de ceai, pâine, brânză şi mezeluri. La prînz, ei vor avea parte de o masă festivă cu un ou roşu, pâine, ceapă verde, ridiche şi drob. Apoi vor mânca o ciorbă de miel/porc/vită/pui, în funcţie de regim. Deţinuţii care nu mănâncă porc (musulmanii) vor putea opta pentru alt preparat asemănător. În continuare, deținuții se vor bucura de piure de cartofi cu friptură de porc/vită/ miel/pui cu sos, iar la desert vor primi 200 de grame de cozonac şi o răcoritoare fără zahăr. La cină, aceştia vor mânca pilaf de orez cu carne – porc, vită, miel sau pui.

Iahnie de fasole cu cârnați
A doua zi de Paşte, deţinuţii vor avea un alt meniu, puţin diferit de cel din ziua precedentă. La micul dejun, în meniu sunt prevăzute ceai, pâine, marmeladă şi mezeluri. La prânz, ei vor consuma un ou roşu, pâine, ceapă verde, ridiche şi drob. Urmează cirobă ţărănească şi iahnie de fasole cu cârnaţi, iar la desert – 200 de grame de cozonac şi o răcoritoare fără zahăr. La cină, în meniul de penitenciar figurează paste cu brânză. Suplimentarea normei de hrană e o măsură propusă în condițiile în care, din cauza pandemiei, au fost sistate vizitele și primirea pachetelor.

Fără vizite şi pachete mai puţine în puşcărie

Deţinuţii din România ar putea primi mânca mai bine în perioada Sărbătprilor Pascale, după ce Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere un proiect care prevede suprimmentarea normei de hrană în penitenciare. Măsura a fost luată în contextul în care deţinuţii nu mai pot primi pachete ca înainte şi nici vizite în perioada stării de urgenţă.

„Prin Decretul menţionat (n.r. – prin care s-a instituit starea dde urgenţă) au fost operate o serie de interdicţii şi/sau limitări ale exerciţiului unor drepturi ale persoanelor private de libertate, care implică mobilitatea şi interacţiunea acestor persoane între ele şi cu reprezentanţi ai poliţiei de penitenciare ori cu terţe persoane, măsuri justificate în contextul în care tocmai interacţiunea interpersonală şi deplasarea persoanelor în interiorul locului de deţinere poate favoriza răspândirea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu scopul ocrotirii unor drepturi fundamentale – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, se arată în referatul MJ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments