Rusia ameninţă direct România după expulzarea diplomaţilor: „Decizia nu va rămâne fără răspuns adecvat”

Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova, în legătură cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România: Un pretext inventat.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat, referindu-se la declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, că în acest caz este vorba despre „un pretext inventat”, iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

„Pe 5 aprilie, autorităţile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziţia României cu privire la crimele de la Bucea şi alte localităţi din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei.

Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a afirmatpurtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova în legătură cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Potrivit postării, „prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acţiuni ostile ale părţii române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat şi ale conlucrării”.

„O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”, a declarat Zaharova, conform sursei citate, ea avertizând că „decizia de a expulza angajaţi diplomatici ruşi din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat”.

Ministerul Afacerilor Externe a informat marţi că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, din 1961.

„Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse marţi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”, arată comunicatul de presă al MAE.

Conform sursei citate, cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.

Dmitri Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi „semnificative” ale trupelor în Ucraina: Este o tragedie uriaşă pentru noi.

Rusia a suferit pierderi ”semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, ceea ce reprezintă ”o tragedie uriaşă” pentru ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, într-un interviu pentru Sky News, relatează CNN.

Întrebat dacă retragerea trupelor ruse din Kiev şi din apropiere ar putea fi privită drept ”o umilinţă” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi ”o înţelegere greşită a situaţiei”.

„Avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi”, a recunoscut, totuşi, oficialul rus, adăugând că motivul retragerii armatei ruse din regiunile Kiev şi Cernihiv a fost ”un act de bunăvoinţă în timpul negocierilor dintre delegaţiile ucrainene şi ruse”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că Moscova a procedat astfel ca ”să îndepărteze tensiunea din acele regiuni, pentru a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiţii confortabile pentru continuarea negocierilor”.

Pierderile trupelor rusești estimate de armata ucraineană: Peste 18.000 de soldați, 150 de avioane, 135 de elicoptere, 684 de tancuri și 332 de piese de artilerie

Trupele rusești au pierdut de la începutul invaziei în Ucraina 18.600 de soldați, 150 de avioane, 135 de elicoptere, 684 de tancuri, 332 de piese de artilerie, 1661 de vehicule blindate, 107 lansatoare de rachete, 7 nave, 96 de drone și 55 de baterii anti-aeriene, se arată într-o estimare dată publicității de armata ucraineană și citată de Kiev Independent. De notat că Rusia raportează cifre semnificativ de pierderi iar armata ucraineană a anunțat că nu va da publicității rapoarte privind pierderile Ucrainei.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments